Skrivet den av • Kategorier: Sångbloggen, Sångfåglar

Anna Marmvik är en av sångpedagogerna här på sångpedagog.se, och hon driver det egna företaget AM Sångstudio. Här berättar Anna lite mer om sig själv och sin verksamhet!

Hej Anna! Hur ser din sång- och musikbakgrund ut? Hur började du med sång?

– Jag har alltid älskat att sjunga och började i barnkör när jag var 5 år. Vid 13 års ålder kunde jag äntligen börja ta sånglektioner i musikskolan och fastnade helt. Jag fortsatte med sånglektionerna, körsången och hann även med andra instrument som piano och viola och kammarmusik. På gymnasiet gick jag estetiskt program med inriktning musik i Oskarshamn. Efter studenten blev det Musikhögskolan i Piteå där jag läste 5 år och blev då sångpedagog. Under min sista termin i Piteå startade jag AM sångstudio.

Varför ville du bli sångpedagog? Vad var det som lockade med just det yrket?

– Sång gör mig glad och får mig att må bra, det vill jag gärna dela med mig. Jag får skapa eget uttryck och gillar att stå på scen. Så redan under min första termin med sånglektioner beslöt jag mig, 13 år gammal, för att jag skulle bli sångpedagog. Det har jag min första sångpedagog Anna Rosén att tacka för! Hon blev min idol och visade att man kan jobba med det man älskar, vilket jag själv känner att jag gör idag. Hon har dessutom stor genrebredd och ett stort hjärta, klart jag ville bli likadan! Jag har dessutom ett stort intresse för pedagogik och gillar att hjälpa andra.

Vad härligt att ha en yrkes-förebild på det sättet! Så vad är just “din grej” som sångpedagog?

– Genrebredd, jag gillar att jobba, experimentera och leka med olika sångstilar. Allt från klassiskt, pop, visa, musikal till jazz, soul och rock. Jag trycker mycket på ett hälsosamt sångsätt där kroppen gör större delen av jobbet istället för halsen och strävar efter att rösten ska vara fri. Hos mig får man lära sig att skapa ett eget uttryck och om man vill även sin egen version av den aktuella låten. Vi jobbar mycket med uttryck och nyanser. Jag är dessutom inspirerad av CVT då flera av mina praktiker var hos en CVT-coach. (Complete Vocal Technique eller Komplett Sångteknik, reds. anm.).

Vad intressant, vi får ta en till intervju snart där du får berätta om CVT :) Har du någon ytterligare ”vision” eller ett särskilt tänk i undervisningen?

– Att alla kan sjunga och har rätt till en hälsosam röst. Att vi inte ska kopiera andra utan stå upp för den egna rösten och det egna uttrycket, det skapar dessutom en starkare röstidentitet och bättre självkänsla. Men vi får gärna bli inspirerade av andra. Och att alla problem har lösningar.

Inspirerande! Men du, var håller du och AM Sångstudio till?

– AM Sångstudio har en egen ljus och fräsch lokal i Halmstad som är anpassad för sång med ljudisolerat tak och stor yta. Här undervisar jag privatpersoner i ålder 11-75 år, både män och kvinnor. Men jag har hela Sverige som arbetsfält när jag föreläser och håller workshops om rösthälsa och konceptet ”Gör dig hörd” där många olika yrkesgrupper får lära sig att använda talrösten på ett hållbart sätt.

Jaså, vad intressant! Det borde du också berätta mer om framöver :)

Hur tänker du när du möter en ny sångelev för första gången?

– Vi sätter oss ner och samtalar innan vi börjar sjunga. Då pratar vi bland annat om vilka stilar eleven helst vill jobba med. Vad eleven vill med sin sång, vilka mål och behov som finns. Elevens musikaliska bakgrund och vilka eventuellt röstliga besvär eleven upplever idag.

Och hur värmer du själv upp?

– Jag värmer upp hela kroppen och börjar med ett fysiskt pass där jag stretchar hela kroppen och får upp flåset. Därefter väcker jag rösten och aktiverar stödet med toner i ett bekvämt läge för att sedan vidga med både höga och låga toner. Jag avslutar med utmanande smidighetsövningar.

Kan du ge “tre snabba tips” till den som vill bli en bättre sångare?

– Visst! :) En lång, stolt och samtidigt avspänd hållning är en god bas. Andningen är viktig men kan ta tid att behärska, ta det lugnt och forcera aldrig inandningen utan släpp in luft. Och våga lek och ha roligt när du sjunger! Både med röstlägen, rytmer – testa att ändra betoningen i meningar och plötsligt får sångtexten en annan betydelse.

Bra tips, tack så mycket!

Kan du berätta om något sångminne?

– Oj, har flera stycken. Både från scenen under större konserter men även under övning som exempelvis en där jag var solist och hade en kör bakom mig och allt bara flöt på, en otrolig känsla!

Ja, det är den känslan man vill hitta! Har du någon/några sångidoler eller -förebilder? Eller favoritsångare?

– Oh ja, många. Sara Bareillies, Freddie Mercury, Malena Ernman, Ella Fitzgerald, Sissel och Idena Menzel för att nämna några.

Och avslutningsvis; vilken är din favoritlåt just nu?

– Oj, samma där, lyssnar på otroligt många olika, väljer efter humör. Just nu blir det bland annat Saturday in the park – Chicago, Come get it bae – Pharrell Williams, och New shoes – Paolo Nutini.

Tack för pratstunden Anna, och glad sommar!

2 Responses to “Sommarens sångfågel: Anna Marmvik”

  1. Sofi Wiklund

    Söker en sångpedagog för nybörjare i norrland (Umeå, övik, Sundsvall) önskar köpa lektion som julklapp till en duktig 11årig tjej i familjen.

    Svara

Leave a Reply

  • (will not be published)