Skrivet den av • Kategorier: Sångfåglar

Ett par relativt nya sångpedagoger här på sångpedagog.se är Matilda och Magdalena som tillsammans driver Acappella Studio i Göteborg. Jag, Emma, blev nyfiken på deras verksamhet och vision, och bad dem berätta lite om sig själva och Acappella Studio:

Hej Matilda och Magdalena! Kan ni inte berätta lite om Acappella Studio? När startade ni och vad var er vision?

Vi – Matilda Hanson och Magdalena Bergman – lärde känna varandra när vi studerade på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Under utbildningens gång började vi planera för att starta upp en egen sångskola i Göteborg. Processen som ledde fram till Acappella Studio tog ungefär två år och i januari 2014 lanserade vi vår hemsida och slog upp dörrarna till vår sångskola. Vår vision är att Acappella Studio ska vara öppen för alla – nybörjare eller vana sångare, unga som gamla.

Och vad är ”er grej” på Acappella Studio?

På Acappella Studio står sångglädjen i fokus. Vi har själva upplevt hur mycket sång kan betyda – både psykiskt och fysiskt ­– och det vill vi mer än gärna dela med oss av till våra elever. Sångundervisningen på Acappella Studio anpassas alltid utifrån varje enskild elevs förutsättningar och mål och med utgångspunkt i att eleven ska förankra en god sångteknik och en fri röst som håller i längden. Vi har båda gått flera kurser i musikdramatik vilket vi även tillämpar i sångundervisningen. Att förmedla en text med känsla och uttryck så att det berör är en betydande del i sång, vilket även våra elever får arbeta med.

Det låter inspirerande! Jag vet ju att ni finns i Göteborg, hur är era lokaler?

Acappella Studio ligger i centrala Göteborg, på Stigbergsliden 5B. Lokalen liknar en lägenhet med flera rum och vi har inrett lokalen med varma färger, tavlor, växter och en skön soffa. Vi vill att det ska kännas hemtrevligt och mysigt att komma in till Acappella Studio.

Ja, det låter mysigt! När det gäller undervisningen då, hur tänker ni när ni möter en sångelev för första gången? Vad kan en ny elev förvänta sig av sin första lektion hos Acappella Studio?

Vid första mötet med en elev så brukar vi börja med att bjuda på te eller kaffe och sätta oss ned och prata lite. Vi lyssnar in elevens tankar och förväntningar och anpassar undervisningen därefter. Innan första tillfället brukar vi be eleven att förbereda en sång som den känner sig trygg med och som vi kan arbeta med under första lektionen. Eleven kan förvänta sig att få en lektion fylld utav sång, glädje och råd för vidare utveckling.

Ni som möter många sångelever – vad är det vanligaste som de vill bli bättre på? Kan ni se någon ”trend” i vad människor vill uppnå med sina sånglektioner?

Vad eleverna vill uppnå med sin sång är väldigt varierande eftersom vi har många elever i olika åldrar och med olika bakgrund. Det vanligaste är att eleverna vill få bättre kontroll när de sjunger och förbättra sin sångteknik. Många killar vill öva på sina höga toner utan att spänna sig och bli bekväma med sin falsett. Många tjejer vill arbeta med att kunna sjunga starkt utan att få ont i halsen. Vissa drömmer om att bli artister medan andra vill ta sånglektioner för att våga sjunga tillsammans med andra i en kör.

Det är det som är så kul med sångpedagogyrket – att man får möta så många olika behov!
Skulle ni kunna ge “tre snabba tips” till den som vill bli en bättre sångare?

Ja, här är våra tre tips:
Andning – En god andningsteknik är grundpelaren inom sång. Slappna av i bukmuskulaturen så att buken automatiskt åker utåt vid inandning och inåt vid utandning.
Aktivering av bukmuskulaturen –
sätt händerna i sidorna och hosta lite lätt för att känna hur musklerna arbetar. Det är bukmuskulaturen som ska arbeta när vi sjunger, inte musklerna kring halsen.
Avslappning – spänningar i axlar, hals, nacke och käke förhindrar elasticiteten i rösten och är ohållbart i längden. Genom att slappna av i axlar, hals, nacke och käke så får struphuvudet friare spelrum inne i halsen och det blir lättare att sjunga.

Tack för tipsen! Och avslutningsvis; vad lyssnar ni helst på för musik just nu? Vad har varit er ”höst-musik” i år?

Matilda: Under hösten har jag lyssnat mycket på Ed Sheeran. Jag gillar stämningen i låtarna och dessutom är de gitarrbaserade låtarna sköna och lätta att sjunga med i.

Magdalena: Jag har helt snöat in på Bo Kaspers Orkester under hösten och lyssnat mycket på deras gamla skivor. Jag tycker att Bo Sundström i Bo Kaspers har en vacker, varm och uttrycksfull röst och deras texter och musik är så otroligt svängiga.

Tack för pratstunden och god jul till er på Acappella Studio!

Leave a Reply

  • (will not be published)