Skrivet den av • Kategorier: Sångfåglar

Sångpedagog Helene Ek Bane2014:s allra första “Månadens sångfågel” är Helene Ek Bane som är verksam i Alingsås. Helene driver Sångfokus, som erbjuder ett helt gäng olika verksamheter och tjänster inom sångundervisning.

Hej Helene! Kan du inte berätta lite om Sångfokus? Varför startade du verksamheten, och vad är Sångfokus “vision”?

Jag startade Sångfokus när jag var mammaledig med mitt andra barn. Jag hade tänkt på att starta eget en lång tid men hade inte riktigt hittat formen för hur jag ville ha det. Jag hade/har en halvtidstjänst som musiklärare på ett högstadium i Alingsås som jag kombinerade med sångelever inne i Göteborg några kvällar i veckan. Att starta eget blev helt enkelt ett sätt att slippa pendlingen och få mer tid för familjen.

Kul! Och var håller Sångfokus till?

Dels hyr jag en aula för körsång och gruppundervsning – i övrigt är jag hemma. Min snälla man har byggt och isolerat ett rum som jag får husera fritt i.

Wow, det var inte dåligt! Det låter skönt att kunna undervisa hemma på ett bra sätt.
Vad skulle du säga är “din grej” som sångpedagog?

Jag är expert på blockeringar och prestationsångest själv och har tagit god tid på mig att släppa dem. Den kunskapen har visat sig hjälpsam i arbetet med många sångelever (tyvärr). Det finns en väg ur begränsningarna och det försöker jag verkligen förmedla.

Intressant. Så hur tänker du då när du möter en sångelev för första gången? Så att den ska känna sig avslappnad?

Jag brukar bjuda på lite te och ta god tid för att prata lite innan vi kör igång. Om eleven är väldigt nervös brukar jag sjunga med den första stunden så att den hittar en trygghet i situationen.

Kan du ge “tre snabba tips” till den som vill bli en bättre sångare?

Om man dansar/rör sig samtidigt som man sjunger sig avleder man många gånger eventuella blockeringar och spänningar. När det kommer till sång så är ju behoven väldigt individuella men det är ett tips på en möjlig quickfix.

Bra tips!
Har du själv några sångidoler eller favoritsångare?

Ja, många! Några som berör lite extra är bland annat Eva Cassidy, Adele, Rene Fleming och Joey Tempest.

Avslutningsvis; vilken är din favoritlåt just nu?

Hjälp, jag hinner inte lyssna så mycket på musik för egen del just nu. Barnen har, som väl är, släppt intresset för att bara ha Cara Mia på spellistan det senaste året. Ensidigheten gjorde mig lite tokig! Ha, ha! Jag gillar Adele och Pink väldigt mycket just nu men har ingen särskild favorit…

Tack Helene för din tid!

Här kan du besöka Helenes sångpedagog-profil.

Leave a Reply

  • (will not be published)