Skrivet den av • Kategorier: Sångbloggen, Sångteknik

sjungaVill du förbättra din sångröst? Önskar du bli bättre på att sjunga, bli mer tonsäker eller mindre trött när du sjunger? Idag får du tre nya sångtips från sångpedagog.se.

1. Sjung som DU sjunger

Många vill låta som sin idol eller förebild. Men det hörs om man forcerar och gör till rösten, och hos de allra flesta låter det inte bra. Så låt som dig själv, försök inte härma någon annans röst! Influeras gärna av andra eller använd effekter som du gillar hos andra sångare, men sjung som du sjunger.

2. Öva till musik!

Precis – öva sång genom att sjunga till musik. Man kan sjunga till andra sångare utan att försöka härma dem. Det är bra övning för t ex timing, frasering och tonbildning, men det blir roligare än att stå och ”torröva”. För att höra dig själv extra bra, och för att inte kunna luta dig mot sångarens på inspelningen, så sjung till karaokebakgrunder (det finns massor på Spotify). På så sätt övar du upp din förmåga att sjunga i time och pitch. Många som bara övar sång a capella blir mindre bra på detta, att hålla sig inom låtens och “bandets” riktlinjer.

3. Bra sångteknik = bra andning

Blir du ofta spänd i halsen när du sjunger? Det är vanligt, och kan göra att det känns omöjligt att fortsätta sjunga. För att slippa bli så spänd bör du öva på att ha en aktiv och avslappnad helhetskänsla när du sjunger. Att hitta en sådan känsla mentalt kan hjälpa dig att hitta känslan i hela kroppen, inklusive halsen. Du ska inte vara spänd i halsen utan muskelaktiviteten känner du i mage/rygg till följd av att andningen styr luftens tryck. Kolla upp andningsteknik (stöd) i någon sångbok – andningen är grundpelaren i en god sångteknik.

Här hittar du ännu fler sångtips »

2 Responses to “3 nya sångtips till dig som vill bli bättre på att sjunga”

 1. Maha

  Jag heter Maha! Jag har en dotter som är 12 år och älskar att sjunga. Hon skulle vilja träna mer på det! Och vi undrar när kurserna börjar? Mejla hjärna.
  Tack!

  Svara
 2. Gunhild Törnqvist

  Hej!
  Jag skulle så gärna vilja lära mig att sjunga. Jag tror att jag kanske är musikalisk, men i skolan fick jag höra av min musiklärarinna att jag var helt omusikalisk, sen dess har jag inte vågat att sjunga. Jag har ett ställe på stämbanden där jag inte kan få fram någon ton – har talat med en halsläkare om detta och fått veta att det inte är någon sjukdom men att stämbanden blir trötta och slitna när man blir äldre. Kanske man kan träna upp detta? Tycker om att sjunga allsång. Finns det någon som kan förklara för mig hur man sjunger? Total nybörjare fast jag är gammal. Kan inte läsa noter – skulle vilja lära mig. Mvh Gunhild T.

  Svara

Leave a Reply

 • (will not be published)